چگونه ویزیت بگیرم؟ |
همه آنچه لازم است درباره کرونا (کووید-19) بدانیم (1)
- اگر علائم کرونا داشتم چه کنم؟
o با شروع علائم کرونا با یک پزشک مشورت کنید. زود مراجعه کردن می تواند پیش آگهی بیماری را خوب کند و حتی بیمار را از شرایط وخیم نجات دهد. هرگز نگذارید علائم شدید شوند.
o درصورت تجویز دارو توسط پزشک، حتما مصرف کنید.
o اگر در روزهای آتی خصوصا در پایان هفته اول و شروع هفته دوم علامت ها کمی زیادتر و شدیدتر شدند حتما مجددا مراجعه کنید. (شاید نیاز به انجام سی تی اسکن یا حتی بستری باشد)
- اگر علائم کرونا داشتیم چه تستی و در چه زمانی انجام دهیم؟
o درصورت بروز علائم در قدم اول حتما با یک پزشک مشورت کنید.
o درحال حاضر مهم ترین تست تشخیصی کرونا تست PCR است. درصورتی که فرد علائم داشته باشد اما تست وی منفی باشد، معیار اصلی علائم بالینی می باشد. لذا منفی بودن تست رد کننده ابتلاء فرد نیست و بیمار باید اصول قرنطینه را رعایت کند.
o اگر تست PCR مثبت باشدولی فرد علائم نداشته باشد، باز هم باید اصول قرنطینه را رعایت کند.
o نکته حائز اهمیت آن است که تست PCR تا ۳ ماه می تواند مثبت باشد، بنابراین نباید معیاری برای خروج از قرنطینه باشد.
o پزشک باید سی تی اسکن درخواست دهد. چون زمان انجام این تست بسیار مهم است و همچنین انجام سی تی اسکن ضررهایی برای بدن دارد (چون اشعه بسیار زیادی وارد بدن می شود) لذا درصورتی باید استفاده شود که نتایج آن مهم تر و ارزشمند تر از ضررهای آن باشد.
- درچه صورت مجددا به پزشک مراجعه کنم؟
o درصورت بروز سرفه های بیشتر، تنگی نفس مداوم، سرگیجه و حس عدم تعادل، احساس درد در قفسه سینه، احساس وزنه شدید بر روی قفسه سینه حتما مجددا به پزشک خود مراجعه کنید.
o در پایان هفته اول و شروع هفته دوم علامت ها کمی زیادتر و شدیدتر شدند حتما مجددا مراجعه کنید. (شاید نیاز به انجام سی تی اسکن یا حتی بستری باشد)
- چگونه می توان فهمید که ریه فرد مبتلا درگیر شده است؟
o نکته قابل توجه این است که حبس کردن نفس برای درک از درگیری ریه نه تنها علمی نیست بلکه بسیار خطرناک نیز می باشد.
o فقط باید به علائم بالینی توجه کرد و صرف بالابودن اکسیژن خون نمی توان گفت ریه در گیر نمی باشد.
o یا فقط با داشتن تنگی نفس نمی توان گفت ریه فرد مبتلا درگیر می باشد.
o مهم ترین نشانه های درگیری ریه عبارتند از احساس درد در قفسه سینه، احساس سنگینی روی قفسه سینه و تنگی نفس مداوم.
o درصورت داشتن علائم بالا به همراه سرفه های شدید حتما به پزشک مراجعه کنید تا درصورت نیاز سی تی اسکن تجویز نموده یا درمان دارویی شروع کند.
o نکته مهم! انجام سی تی اسکن زود هنگام هیچ ارزش تشخیصی ندارد و بیمار بیخودی اشعه دریافت کرده است.
- اصول رعایت قرنطینه چیست؟
o بیمار را در یک اتاق منفرد با تهویه مناسب قرار دهید (یعنی با پنجره های باز و یک درب باز).
o حرکت بیمار در خانه محدود و فضای به اشتراک گذاشته را به حداقل برسانید. اطمینان حاصل کنید که فضاهای مشترک (به عنوان مثال، آشپزخانه، حمام) به خوبی تهویه شده اند (به عنوان مثال، پنجره را باز نگه دارید).
o اعضای خانواده باید در اتاق دیگری بمانند یا در صورت عدم امکان، فاصله حداقل ۲ متر از فرد بیمار را حفظ کنند (مثلاً در یک تخت جداگانه بخوابید).
o تعداد مراقبان را محدود کنید. در حالت ایده آل، مراقبت را به شخصی اختصاص دهید که از سلامت خوبی برخوردار باشد و هیچ شرایط اساسی مزمن یا مصون سازی ایمنی را ندارد.
o بهداشت دست را بعد از هر نوع تماس با بیماران یا محیط نزدیک آنها انجام دهید . بهداشت دست نیز باید قبل و بعد از تهیه غذا، قبل از صرف غذا، بعد از استفاده از توالت و هر زمان که دستها کثیف به نظر می رسند، انجام شود. اگر دست ها به وضوح کثیف نباشند، می توان از محلول دست حاوی الکل استفاده کرد. برای دستهایی که به وضوح کثیف هستند از صابون و آب استفاده کنید.
o برای محدود کردن ترشحات تنفسی، باید یک ماسک پزشکی در اختیار بیمار قرار داده شود و تا حد ممکن ماسک زده شود. افرادی که نمی توانند ماسک پزشکی را تحمل کنند باید از بهداشت تنفسی سخت استفاده کنند – یعنی دهان و بینی هنگام سرفه یا عطسه باید با یک دستمال کاغذی یکبار مصرف پوشانده شود. موادی که برای پوشاندن دهان و بینی استفاده می شود باید بعد از استفاده به طور مناسب دور انداخته شوند.
o مراقبین باید در هنگام قرار گرفتن در اتاق بیمار، ماسک پزشکی محکم داشته باشند که دهان و بینی آنها را بپوشاند. در حین استفاده ماسک نباید لمس شود یا دستکاری شود. اگر ماسک از ترشحات خیس یا کثیف شود، باید بلافاصله با ماسک تمیز و خشک جدید جایگزین شود.
o ماسک را با استفاده از تکنیک مناسب دفع کنید – یعنی جلوی آن را لمس نکنید، بلکه در عوض بند آن را باز کنید. ماسک را بلافاصله پس از استفاده دور انداخته و بهداشت دست را انجام دهید.
o از تماس مستقیم با مایعات بدن، به خصوص ترشحات دهان یا تنفس و مدفوع خودداری کنید. هنگام انجام مراقبت از دهان یا تنفس و هنگام دست زدن به مدفوع، ادرار و سایر زباله ها از دستکش یکبار مصرف و ماسک استفاده کنید. بهداشت دست را قبل و بعد از از بین بردن دستکش و ماسک انجام دهید.
o از ماسک یا دستکش استفاده مجدد نکنید.
o برای بیمار از لباس و ظروف مخصوص غذا استفاده کنید. این موارد پس از استفاده باید با صابون و آب تمیز شوند و به جای دور ریختن مجددا مورد استفاده مجدد قرار گیرند.
o سطوحی در اتاق مراقبت از بیمار که اغلب روزانه لمس می شوند نظیر میزهای کنار تختخواب، تخت خواب و سایر مبلمان اتاق خواب را تمیز و ضدعفونی کنید.
o حداقل یکبار در روز سطوح حمام و توالت را تمیز و ضد عفونی کنید.
o لباس ها، ملحفه ها و حوله های حمام و دست بیمار را با استفاده از صابون های معمولی و آب و یا ماشین لباسشویی در دمای ۶۰-۹۰ درجه سانتیگراد با مواد شوینده خانگی معمولی تمیز کرده و کاملاً خشک کنید. ملحفه های آلوده را درون یک کیسه مخصوص لباس کثیف قرار دهید. لباس های کثیف نتکانید و از سرایت آلودگی به پوست و لباس خودداری کنید.
o دستکش ها، ماسک ها و سایر زباله های تولید شده در هنگام مراقبت از بیمار باید قبل از اینکه به عنوان زباله های عفونی دفع شوند، آنها را داخل یک سطل زباله با درب در اتاق بیمار قرار دهید.
o از قرار گرفتن در معرض سایر موارد در معرض آلودگی از محیط نزدیک بیمار خودداری کنید (مثلاً مسواک، سیگار، وسایل غذاخوری، ظروف، نوشیدنی، حوله، دستشویی یا ملحفه خود را از بیمار جدا کنید).
- برای خروج از قرنطینه چه کنیم و چه زمانی از قرنطینه خارج شویم؟
o برای خروج از قرنطینه و بازگشت به کار نیاز به تست مجدد نیست. تست PCR تا سه ماه بعد هم می تواند مثبت باشد اما هیچ ویروس فعالی وجود ندارد (علت مثبت شدن تست لاشه های غیر بیماری زا و غیرفعال ویروس است). درواقع فرد بعد از اتمام قرنطینه ناقل نیست.
o بعد از گذشت ۱۴ روز از شروع علائم، فرد دیگر ناقل نمی باشد.
o درصورتی که بیمار بی علامت بوده اید (ناقل خاموش) ملاک خروج از قرنطینه را از روز مثبت شدن تست در نظر بگیرید.
o درصورتی که در بیمارستان بستری شده اید تا ۲۰ روز از شروع علائم اصول قرنطینه را رعایت کنید.
o در تمام موارد بالا نکته حائز اهمیت نداشتن تب می باشد. پس بیمار به شرط نداشتن تب بدون مصرف دارو (تا ۳ روز) می تواند از قرنطینه خارج شود.